دوران قاعدگی را چگونه می توان به دخترها و پسرها آموزش داد؟ - کلینیک رشد پویا

دوران قاعدگی را چگونه می توان به دخترها و پسرها آموزش داد؟

دوران قاعدگی را چگونه می توان به دخترها و پسرها آموزش داد؟

عادت ماهیانه به عنوان مرحله ای مهم از بخش بلوغ دختران و در واقع آغاز یک دوران جدید برای بسیاری از آنها مشکلات روحی و جسمی به همراه دارد که با آگاهی باید با آنها روبرو شد.

کلینیک رشد پویا نیاز به مشاوره بیشتر دارید؟ برای صحبت با کلینیک رشد پویا کلیک کنید.
بپرس مشاوره رایگان

دختران اکثرا با بروز علائم اولیه عادت ماهیانه دچار یک حس نا خوشایند می شوند آنها فکر می کنند که تنها این مشکل برای آنها اتفاق افتاده است و دختران دیگر به راحتی در این دوران قرار گرفته اند اما در حالی که اصلا اینطور نیست و برای هر کس به نحوی شرایط تغییر کرده است و آنها هم وارد این دوران شده اند البته با راه حل هایی مناسب برای کنار آمدن با این واقعیت.

برای آنکه فرزند شما با فرآیند این مسئله آشنا شده و هراسش از این اتفاق از بین برود و از طرفی بتواند در این دوره زندگی و فعالیت عادی داشته باشد، باید همه مسائل مربوط به این اتفاق ماهانه و دائمی را برای او توضیح بدهید.

1- از شنیده های او آغاز کنید

تلفن: در دوران بلوغ، اغلب بچه ها درباره موضوع «عادت ماهانه» جسته و گریخته نکته هایی را می شنوند و درباره آن صحبت می کنند؛ بنابراین فرزند شما هم ممکن است درباره این مسئله نکته هایی را در مدرسه شنیده باشد. بنابراین اگر درباره این مسئله یا مسئله بارداری از شما سوال کرد، او را دعوا نکنید. صحبت کردن درباره این مسئله در مدرسه کاملا عادی است. به جای بازخواست او، از فرزندتان بپرسید چه حرف هایی درباره این موضوع شنیده است؟ تا کاملا مسئله را برای شما توضیح دهد، سپس در تصحیح شنیده های او صحبت کردن درباره عادت ماهانه را شروع کنید اما اگر چیزی نشنیده بود که بعید است چیزی نشنیده باشد، حتما با دیدن نخستین نشانه های بلوغ، به تدریج صحبت کردن درباره این مسئله را آغاز کنید.

2- از دوران تولد شروع کنید

شفاف سازی این مسئله را از اینجا آغاز کنید که عادت ماهانه در ادامه روند بزرگ شدن و بالغ شدن اوست؛ بنابراین زمانی بزرگ شدن او کامل می شود که عادت ماهانه اتفاق بیفتد. این مسئله برای این است که او بتواند مادر شود. سپس توضیح دهید که در هر بار عادت ماهانه، جسم کوچکی که قرار است در آینده دور به فرزندی تبدیل شود، در حال حاضر چون هنوز خود او کوچک است، از بدن او خارج شده و از جای خارج شدن این جسم کوچک، مانند جای زخم، خونریزی ایجاد می شود. در سال های بعد زمانی که او بزرگ شد، یک یا چند عدد از این اجسام کوچک تبدیل به کودک شده و او مادر خواهد شد.

 توضیح صحیح عادات ماهانه 

3- بهتر است حواشی را بگویید

برای دختران تشریح کنید که عادت ماهانه هر ماه یک بار در هر بار در روز مشخصی اتفاق می افتد؛ برای مثال اگر او برای اولین بار در روز بیستم ماه عادت شود، ماه بعد نیز در همان تاریخ این مسئله تکرار خواهد شد.

به او بگویید پیش از شروع عادت ماهانه، تغییراتی مانند درد زیر شکم، کمردرد، درد در سینه ها، سرگیجه، حالت تهوع، سردرد، تب خفیف، حالت افسردگی که گاهی با گریه، بیقراری و عصبانیت همراه است، دیده می شود. از طرفی ممکن است اشتهای او نیز زیاد یا کم شود. این حالت ها طبیعی است.

4- دلهره از شروع درد در مدرسه

پس از آگاهی از مسئله، یکی از دغدغه های دختران بروز عادت ماهانه در مدرسه است. برای رفع این نگرانی به او این طور توضیح دهید. اول اینکه اولیای مدرسه محرم راز تو هستند. اگر چنین اتفاقی بروز کرد، حتما نزد ناظم یا مربی بهداشت مدرسه برود. او می تواند کمک های اولیه لازم را به فرزند شما ارائه کند. دوم اینکه از این زمان به بعد او باید همیشه چند عدد پد بهداشتی و یک عدد لباس زیر اضافی در زیپ مخفی کیفش همراه داشته باشد تا در صورت نیاز از آنها استفاده کند. سوم اینکه او می تواند با توضیح شرایطش به ناظم مدرسه، درخواست کند تا با مادر تماس بگیرند و مادر حتما برای کمک به او خواهد آمد.

5- تو، طبیعی هستی

ممکن است فرزند شما احساس کند این مسئله فقط برای او اتفاق افتاده و بنابراین با دیگران تفاوت دارد. به او توضیح بدهید که این مسئله امری عادی برای همه دختران است و اگر برای دختری این مسئله اتفاق نیفتد، او وضعیت طبیعی ندارد، بنابراین نباید نگران باشد و خودش را فردی غیرعادی بداند.

6- به او آموزش دهید

پیش از شروع عادت ماهانه باید نحوه صحیح استفاده از پد بهداشتی را به فرزندتان آموزش دهید. به این ترتیب هراس او نسبت به تجربه اولین عادت ماهانه کم خواهد شد. در ماه های نخست شروع عادت ماهیانه معمولا نظم دقیقی وجود ندارد؛ بنابراین آگاهی از این مسئله به فرزند شما آرامش می دهد چون می داند که می تواند همیشه در هر شرایطی به خودش کمک کند.

7- برای تسکین درد به او دارو بدهید

برای کنترل عوارض پیش از عادت ماهانه گاهی نیاز به مصرف داروهای مسکن است؛ بنابراین چند مسکن سبک مانند استامینوفن را داخل کیف فرزندتان بگذارید. علاوه بر اینکه با مصرف لبنیات کمک کنید تا بدن او آرامش و توان لازم را کسب کند. بهترین نوع لبنیات، شیر و دوغ است.

8- به او بگویید که رعایت نظافت چقدر اهمیت دارد

یکی از آموزش های مهم و اصلی این دوره رعایت نظافت شخصی است. به فرزندتان یاد بدهید که در این دوره باید هر روز حمام کند. هر دو ساعت یک بار، پد بهداشتی را تعویض کند و در صورت ایجاد کوچکترین آلودگی روی لباس زیر یا دیگر لباس ها، سریعا آن را تعویض کند. خونی که باقی بماند، بوی نامطلوبی دارد؛ بنابراین باید به نظافت شخصی در این دوره به طور خاص رسیدگی شود.

مردان هم عادت ماهیانه دارند و روزهایی را با افسردگی، عصبانیت و کاهش میل جنسی می گذرانند که همگی از علائم پریود مردانه است و علت اصلی آن کاهش تستوسترون است.

مردان مانند زنان تغییرات هورمونی را تجربه می کنند ؛ هر روز میزان تستوسترون یک مرد در صبح افزایش می یابد و در شب پایین می آید. چنانچه در این بخش از سلامت نمناک خوایم گفت سطوح تستسترون حتی می توانند از روزی به روز دیگر متفاوت باشد. برخی ها ادعا می کنند که این نوسانات هورمونی ناشی از علایم سندرم قبل یائسگی (PMS) هستند، از جمله افسردگی، خستگی و نوسانات روحی اما آیا آن نوسانات هورمونی ماهانه به اندازه کافی منظم هستند که “پریود مردانه” نامیده شوند.
به پسرها هم ‘باید درباره پریود  خانم ها در مدرسه آموزش داد’.

کلینیک رشد پویا

زهره طیبی، روان شناس، مشاور، خانواده درمانگر و موسس کلینیک رشد پویا از آن جایی که یکی از نیاز های اساسی جامعه فعلی ما توجه به سلامت روان و بنیان...

سوالات خود را از دکتر بپرسید
  • ژاله محمدی

    سلام من شوهرم خیلی حساسه به همه چی گیرمیده وقتی میادخونه گوشیم کامل چک میکنه همیشه وقتی میره بیرون میگه حتمابایددرخونه روقفل کنی وقتی میریم بیرون همش حواسش به من مثلاب یکی نگاه نکنم جدیدنم که ب لباس پوشیدنم گیرمیده ازوقتی که بینیم عمل کردم حساسیتش دوبرابرشده انگارهمش میترسه که بش خیانت کنم وقتی دعوامون میشه میگه توبم حس نداری تونمیخای بامن باشی من دوستش دارم ولی فکراون خرابه خیلی چیزادیگه هست نمیشه توپیام گفت هم خودش اذیت میکنه هم منوخواهش میکنم راهنماییم کنین الانم اگه بفهمه که همچین کاری کردم وبه شماپیام دادم خون بپامیکنه ولی مجبورم چیکارکنم

  • آیه

    سلام علیکم ببخشید یه مدته روی پسر 6سالم خیلی حساس شدم و خیلی تند و غیر منطقی برخورد می کنم اونم خیلی سمج و شاید بگم بيش فعاله خیلی اذیتم می کنه به نظرتون برخورد صحیح کدومه؟

  • کلینیک رشد پویا

    سلام عزیزم مطالبتون رو خوندم اما برای جواب خیلی جیزها رو نمیدونم مثلا سنتون، مدت زمان آشناییتون قبل از عقد و آیا اینکه فامیل هستین یا نه....... ترجیح میدم با شماره تماسی که بهتون می دم با من تماس بگیرید تا بتونین بیشتر توضیح بدین و من بهتر بتوانم پاسخ گوی شما باشم. شماره موبایل:09122263193 طیبی

  • Kiana iranzad

    سلام،وقتتون بخیر.خانمی هستم که یکسال و سه ماهه عقد کردم. قبل از عقد با همسرم گفت و گو و تبادل نظر کردیم و عقاید و خواسته ها مون رو به هم گفتیم و بدون اجبار شرایطی رو پذیرفتیم و قول و قرارهایی گذاشتیم و بهم اطمینان دادیم. اما چند وقتیه متوجه شدم همسرم خیلی دروغ گفته بهم. وقتی متوجه میشدم یا میگفت اِه حالا مگه چیکار کردم این چیزا مهم نیست و ...در صورتی که اون موقع قاطعانه بهم قول داده بود. یا کار اشتباهی هم بکنه خودش قول میده دیگه نمیکنم ولی من متوجه شدم بازم انجام میده یه بار به روش آوردم ولی قسم خورد اشتباه میکنم ولی من مطمئنم دروغ میگه چون با چشمای خودم دیدم. من باید بهش احترام بذارم حتی اگه کاری رو نمیتونم باید انجام بدم تا اون خوب باشه ولی اون نه. براش مهم نیست من چی دوست دارم. وقتی ناراحتم میکنه دلش میخواد درجا فراموش کنم، تو همون ثانیه ولی خودش همش تیکه میندازه، غر میزنه. به خدا نه سخت گرفتم بهش که اینجوری بشه نه ولش کردم به هر راهی بره😔تو کاراش و زندگی باهام مشورت نمیکنه. تلاشی هم برای بهتر شدن اوضاع نمیکنه درصورتی که لازمه. میگه همین بسه دیگه ولخرجی میکنه.نظر و خواسته و آرزوی شخصی ای در مورد خودم نمیتونم داشته باشم و هرچی اون گفت باید انجام بدم. سر این دروغ آخرش دیگه داغون شدم میدونم یه کار بد کرده خودم دیدم ولی جوری فیلم بازی کرده دست پیش رو گرفته که نه بابا این حرفا چیه به من اعتماد کن چرا اعتماد نداری و فلان ...الان دیگه متوجه شدم یقینم صد درصد شده که اون این کار رو کرده😔😔 خسته شدم نمیدونم باید چیکار کنم😔اگه میتونید کمکم کنید یه راه حل بدین.هم واسه کل ماجرا هم دروغ آخرش

  • لغو پاسخ